11 december 2010

Wereldse Plannen - V [documenten]

Nu we een aantal tickets geboekt hebben, zijn we ons gaan storten in de papierwinkel die bij het reizen komt kijken. Om te beginnen de nodige visums. Voordat we daar aan konden beginnen, moest Nick eerst een nieuw paspoort regelen, omdat bij elk land dat we gaan bezoeken er na uitreizen nog minimaal 6 maanden geldigheid moet zijn. Dat zou hij over een jaar dan nét niet redden. 
Gelukkig hadden we al tickets gevonden waar we de paspoortnummers nog niet door hoefden te geven, maar voor de visa hebben we toch echt het nieuwe boekje nodig. Tijdens het wachten schoten we elk een handvol pasfoto's om hier en daar aan de autoriteiten te kunnen uitdelen. We hebben geprobeerd zo min mogelijk op criminelen te lijken, maar met de nieuwe foto-eisen bleek dat niet gemakkelijk. Als ze ons er overal maar door laten. 

De meeste informatie over visa is goed te vinden op de website van het visumbureau, die ondanks een verschrikkelijke lay-out alle benodigde documenten te downloaden heeft. We vonden op andere visum websites (als visumdienst.com en visumwinkel.nl) ook precies wat we zochten. Alleen wat betreft India hebben we nogal wat tegenstrijdige informatie gevonden. 
Nou zal dit wel te maken hebben met het feit dat het aanvragen van een visum voor India altijd een vrij lastige procedure is. De regels schijnen hiervoor elke dag te veranderen en mensen die hetzelfde visum aanvragen moeten vaak compleet andere documenten laten zien. 
Zo blijkt het tegenwoordig ook haast onmogelijk een visum aan te vragen als je bij de politie of het leger werkt of in de verste verte ook maar iets met media te maken hebt. Journalist, fotograaf, boekdrukker, iemand bij een uitgeverij of reclamebureau: dat visum kun je wel schudden. Ik zou voor de zekerheid op je formulieren ook maar niet aangeven dat je van lezen houdt, je weet maar nooit. Gekke Indiërs! 
Gelukkig reizen we via Nepal Azië weer uit en hoeven we daardoor maar 1 keer door India te reizen, dit scheelt al een hoop problemen, maar we weten pas of het lukt als we de goedkeuring binnen hebben. Tot die tijd maar extra vriendelijk tegen koeien doen, misschien helpt het?

Verder zijn we bezig met het machtigen van onze ouders voor de bankrekeningen, zijn we bijna rond met de zaken rondom ons huis te regelen, gaan we ons komende week verdiepen in alle vaccinaties en start ik hopelijk deze week (ik wacht nog een bevestiging af) met een cursus waarmee ik uiteindelijk bevoegd ben om Engelse les mee te geven in het buitenland. 
Genoeg te regelen dus nog, je weet bij zo'n reis bijna niet waar je moet beginnen. Maar aan de andere kant: we hebben nu al zoveel voorbereid, we kunnen nu net zo goed ook maar gewoon gaan. Waarom niet?