02 januari 2011

Wereldse Plannen - VI [studeren]

Om mijn kansen op het vinden van een baan in het onderwijs in Australië te vergroten, ben ik deze week begonnen met de TEFL (Teaching English as a Foreign Language) cursus. Hiermee ben ik internationaal bevoegd om les te geven in de Engelse taal. Ik zou bijvoorbeeld buitenlandse studenten bijscholing kunnen geven, wat me erg leuk lijkt. Kan ik tegelijk mijn Koreaans, Chinees en Japans wat opschroeven!
In de zoektocht naar de juiste certificering kwam ik er al snel achter dat wel honderden benamingen zijn voor het lesgeven in de Engelse taal. Ik heb er een heel artikel over geschreven, dat te lezen is op de website van Around The Globe.

Werd de TEFL cursus voorheen alleen in het buitenland aangeboden, tegenwoordig biedt reisorganisatie JOHO de cursus ook in Nederland aan. Je kunt een online certificaat behalen, eventueel aangevuld met een praktijkweekend in Den Haag. Het biedt niet een garantie op een baan, maar kan je wel helpen als non-native speaker van de taal. Oftewel: it will not lay you windeggs, zoals de Engelsen dat zo mooi zeggen .
Nou, who says A, must also say B, dus zit ik nu dagelijks aan mijn huiswerk. Braaf maak ik de oefeningen, zodat ik tijdens het weekend geen slecht figuur sla en the wind from the front krijg.

Voor mensen die al een lerarenopleiding hebben afgerond, zoals ik, is de cursus op sommige punten niet echt een uitdaging, dus you can beat my advice in the wind om eraan te beginnen, maar ik zou ondanks de herhaling (vooral op het punt van didactiek) gewoon lekker de naugthy shoes aantrekken en zoveel mogelijk extra's uit de cursus halen. De cursus geeft je bijvoorbeeld hele duidelijke informatie over de grammatica van het Engels en de manieren waarop je dit aan studenten kunt aanleren. Dat is namelijk een vak apart!
Daarnaast is een internationale verklaring van jouw kwaliteiten als docent nooit weg en verruimd het je kansen op het vinden van een baan in het onderwijs. Zo kan er onderweg hier en daar nog wat centjes verdiend worden. En dat lijkt me handig als je zo lang wegblijft, because from the wind, we cannot live natuurlijk.