27 februari 2011

India - Delhi

Na het tassen-debacle verliepen de dagen in Delhi gelukkig een stuk soepeler. Dit had vooral te maken met de geweldige tourguide die we geregeld hadden: Ward, een vriend van Nick die inmiddels bijna 2 jaar in India woont. Hij reisde maarliefst 51 uur met een trein ('ik zorgde dat ik in de eerste 2 uur nog naar de wc ging, daarna zou het te smerig worden') vanuit het zuiden van het land om ons te begroeten en alle ins-en-outs van de stad te laten zien.
Door goed naar hem te kijken, hebben we onszelf kunnen voorbereiden op de rest van onze reis door dit hectische land. We werden door metro's gesleurd, riksja's ingetrokken, weten de beste koffietentjes en chai(thee)-winkeltjes te vinden en begrijpen een stuk meer van het eten dat we pas bij het serveren kunnen identificeren.

We hebben de eerste dag een mooie wandeling naar het presidentieel paleis gemaakt via een prachtig park waar een war memorial stond. De tweede dag bezochten we  de universiteit waar Ward gestudeerd heeft en liepen we door de nauwe straatjes van Old Delhi naar het Rode Fort en de Enorme Jama Majid Moskee, waar Nienke een prachtig groene jurk aankreeg. Alsof we nog niet genoeg opvielen! Op de derde dag maakten we een uitstapje naar het zuiden van de stad om de Lotus-tempel te bezoeken (sterke gelijkenis met... het Sydney Opera House!) en eindigden we in de Lodi-gardens, waar prachtige ruïnes stonden en we een ontspannen einde breidden aan onze dagen in Delhi.

Al zijn we pas drie dagen in India, we hebben inmiddels al een ware sterrenstatus bereikt. Waar we ook komen trekken we veel bekijks en willen de mensen met ons op de foto. We noemen elkaar al Brad en Angelina; soms zijn we meer aan het zwaaien en gedag zeggen dan dat we aan sight-seeing toekomen. Hele hordes met kinderen rennen achter ons aan en zelfs de heilige koeien draaien hun hoofden naar ons om.
Wel heerlijk om een keer alles te kunnen doen zonder je te hoeven schamen, werkelijk alles wat we doen wordt toch al raar gevonden, dus wat maakt het uit? Lopen we met onze enorme tassen op… Raar! Hebben we een zonnebril op… Raar! Gebruiken we wc-papier… Raar!
Nee, de mensen hier zijn lekker normaal, die slapen gewoon midden op de weg als ze daar zin in hebben, maken de meest onsmakelijke geluiden, dringen voor in alle rijen, toeteren in het verkeer alsof hun leven er vanaf hangt en zijn pas rustig op het moment dat ze moeten werken. Maar dat is natuurlijk niet raar, dat is gewoon India!

DSC_6983 DSC_7067 DSC_6992
Lekker duwen! - Onze eerste koe - In de riksja

DSC_7175
Red Fort

DSC_7244
Nick met harem

DSC_7274 DSC_7194 DSC_7314
Nee, we zouden niet opvallen!

DSC_7300
Hier hadden we ook kunnen wonen...

DSC_7055
We zien helaas veel straatkinderen

DSC_7321
Lotus Tempel

DSC_7355 DSC_7358 DSC_7420
Lodhi Gardens