21 maart 2011

India - Agra & Fathepur Sikri

De drie dagen rust pakken in Jaipur werden compleet teniet gedaan door de aan ons beloofde taxi naar het station die maar niet kwam opdagen. De stress-levels schoten ouderwets omhoog en we besloten dat onze aardige hotelmanager die riksja maar beter ergens kon stoppen waar de zon nog nooit had geschenen. Gelukkig namen we voor de verandering eens een middagtrein van slechts een krappe vier uurtjes en was er bij daglicht nog genoeg gepeupel op de been/in de wielen om ons gauw even af te zetten.

Agra, daar ga je heen voor de Taj Mahal (Taj, voor vrienden). een graftombe die wordt beschouwd als een van de wereldwonderen en op toeristisch gebied natuurlijk een van de hoofdattracties van het land. En dat was te merken. Los van het verschrikkelijke hotel waar we verbleven, is rondom de poorten van de Taj alles zo ingericht, dat je als bezoeker geen stap kunt zetten zonder met je vingers aan een lillike snow-globe van die bouwkeet (hoe sci-fi) vast te blijven plakken. En dan heb je 'm nog niet eens kunnen bekijken.

Dat moet namelijk per se 's ochtends, als normale Hollanders hun wekker eigenlijk nog eventjes niet kunnen luchten. Oftewel, voor zonsopgang, want die ervaring vergeet je nooit! Het probleem echter, wat je wel eens vaker hebt in het donker, is dat je dan de sleutel zo moeilijk in het slot krijgt. Zo ook hier, want ook de beveiligers kregen geen poort open zonder voldoende daglicht. Maar ja, dat was nou net niet de bedoeling.

Toen Nienke, die in de vrouwenrij moest, tegen zonsondergang ook haar tas eindelijk mocht laten doorzoeken, konden we eindelijk los met onze 33 zoomlenzen, 120 megapixel apparaten en 470 GB aan fotokaartjes. De resultaten zijn binnenkort te bewonderen in de N&N Graphic. Als de koeien hier weer een beetje meer stroom geven.

En uiteindelijk sta je toch gewoon met z'n allen naar een grafzerk te kijken, dus meer dan twee uurtjes kun je daar niet mee vullen.

Strakke planners als wij zijn, hadden we dit van te voren natuurlijk allemaal al berekend. Dus wij 's middags met de hobbel-express naar Fatehpur Sikri. Een verlaten stad met 30.000 inwoners, (huh?) die op de lijst van wereld erfgoederen staat. Jaja, het was weer een middagje riddersjerpa en jonkhindu spelen tussen de oude zandstenen poorten, torens en paleistuinen. Wel een van de grootste en ook mooiste forten tot nu toe. Nadat Nienke weer een overijverige Indiër duidelijk had gemaakt dat ze heus haar schoenen niet zou aan doen in de Moskee, mochten we redelijk ongehinderd deze nederzetting op de korrel gaan nemen. In de bloedhitte van deze woestijnstad werd het ons echter niet gegund om achteraf een welverdiend ijsje te verorberen. Een kudde woeste kinderen presteerde het bijna om onze zoete traktaties met het asfalt kennis te laten maken en daar was Nick nou niet bepaald van gediend! "Hihi, jij werd boos!", aldus Nienke, die dit kennelijk nog niet vaak had meegemaakt. "Gauw, dooreten, er komt een tweede zwerm onze kant op!"

De bus die ons heen bracht, was niet dezelfde als die terug ging, maar dat is logisch. Minder logisch was dat de afzetplek inmiddels niet meer diende als busstation. Nee, het was gewoon een plak asfalt naast de weg met een afgesloten toilet. Twee besluiteloze Duitsers, die wantrouwig leken tegenover iedereen besloten niet met ons mee te gaan toen we hadden uitgevist dat we eerst met een riksja het dorp uit moesten, om een andere bus te vangen. We herdenken Güntrüd en Jurgen, die zich nu waarschijnlijk nog steeds in dat woestijngat bevinden.

Staand in de bus vochten wij ons een weg huiswaarts. Lekker, terug naar ons hotel… Gelukkig hoefden onze buren pas om 5 uur 's nachts uit te checken. We hadden dus nog een dikke vier uur slaap te pakken.
Om alle drukte van de stad te ontvluchten, besloten we de volgende dag maar een fietstocht door een vogelreservaat te maken. Wisten wij veel wat daar allemaal bij kwam kijken… maar meer daarover later...


DSC00766

In ieder geval 1 plaatje, zodat we geen reacties krijgen van mensen die niet geloven dat we echt bij die Taj Mahal geweest zijn en een beetje om de boel heen draaien :)

UPDATE:
Alle foto's staan weer voor jullie klaar!

- Agra
- Fathepur Sikri