15 maart 2011

India - Bikaner

Ondanks het belachelijk ongezellige en slecht onderhouden hotel waar we in Bikaner verbleven, moeten we toegeven dat we er toch eigenlijk best een leuke twee dagen hebben doorgebracht. Nou vinden we na elke treinreis, waar we als een foetus opgerold op een hard plankje tussen onze tassen mogen slapen, elke plek waar we gewoon onze benen kunnen strekken geweldig, dus daar zal het iets mee te maken hebben.

Ons hotel lag vlakbij het station en aan een grote straat waar we tot onze grote vreugde de eerste echte supermarkt tegenkwamen!! We hadden zelfs een mandje en alles!!  Toen we alles dat er als cake, biscuit, chips en desinfecterende zeep uitzag in gegooid hadden, bleek bij de kassa dat het geheel minder dan twee euro gekost had. Nick moest Nienke tegenhouden niet gelijk terug de winkel in te stormen en de rest van de voorraad mee te nemen. Heerlijk een winkel waar gewoon op de producten staat wat iets kost en je niet aan de verkoper kunt aflezen dat je minstens twintig keer zoveel betaalt dan de lokale bevolking.

De eerste dag dat we in Bikaner verbleven maakten we een tripje naar de nabijgelegen 'Camel Research Centre'. Daar werden maarliefst 357 kamelen gehouden, waaruit wij concludeerden dat het onderzoek niet meer inhield dan kijken naar twee parende kamelen en erachter komen dat daaruit een jong volgt. Fascinerend hoe dat werkt, dat dan weer wel.

Tegen de tijd dat we alles geleerd hadden over de verschillen tussen de Kachchhi, Mewari, Jaisalmeri en Bikaneri-soorten, sloegen we beleefd een ijsje gemaakt van kamelenmelk over en besloten we terug in de stad te lopen naar de oude wijk, waar een prachtige tempel zou staan. Natuurlijk kozen wij de verkeerde route.

Toen we tegen zonsondergang eindelijk bij de tempel aankwamen en een welverdiend ijsje van –zoals het natuurlijk hoort- chemisch geproduceerde melk en chocolade aten, moesten we de zwerfkinderen bijna van ons af slaan. 'Pen! Chocolate! Coins!'. Wij hebben altijd geleerd dat kindjes die vragen worden overgeslagen, dus toen Nienke ze aankeek zoals ze dat van haar oma geërfd heeft (voor insiders: 'Wie heeft dat laatste koekje genomen?!!'), dropen ze uiteindelijk maar af.

De tweede dag besloten we een bezoek te brengen aan de bijzondere 'Rattentempel' in de plaats Deshnok. Indiërs geloven dat hun familieleden reïncarneren in ratten en dat het van veel geluk spreekt om er eentje vast te houden of over je blote voeten te laten lopen. Wij hebben niemand van onze familie kunnen ontdekken en besloten na een rondje angstvallig schuifelen dan ook om maar snel weer weg te gaan. Vieze beesten genoeg in het land.

Natuurlijk heeft ook Bikaner een fort (anders hoor je er hier namelijk niet bij) en we sloten de dag af met een prima wandeling door alle vertrekken van het imposante paleis dat zich in het fort bevond. We kwamen weer een balkonnetje tegen versierd met Nederlandse tegeltjes en werden onderworpen aan een diepte interview door een groep wilde schoolkinderen. We hebben ze stiekem geprobeerd te filmen, maar door het iets te lage perspectief en het steeds dichterbij komen van de kinderen zijn we bang dat we niet door de volgende douane zullen komen als men de beelden terugkijkt. Hmm…

Bij het paleis was een klein museumpje dat de westerse invloeden op diverse kunsten in India liet zien en we genoten van een rustig momentje bij het museum restaurantje. Het blijkt dat Indiërs stukken grasveld en de schaduw onder een boom niet helemaal snappen, want ze keken ons maar raar aan dat we daar zo zaten te genieten. Zij zitten liever met een groepje op de grond langs de kant van een drukke weg, vlakbij wat bergen afval en tussen de uitlaatgassen. Centerparks zou hier compleet mislukken.

DSC04732
Nee hoor.. we liggen prima zo!

DSC_8088
Schat.. je wilt me nooit meer kussen, waarom niet?

DSC_8090
Die Hollanders zijn echt le-luk!!!

DSC_8110 DSC_8114
De jonkies

DSC_8139
Zonsondergang bij de tempel

DSC_8155
De kamelen worden hier goed gebruikt

DSC_8177
We zijn van de ratten besnuffeld!

DSC_8194
"Your rat is ugly!" "But that is my mother!"

DSC00539

DSC00554

DSC00624
Het aardige optrekje van de baas

DSC00573
Jet en Fred op de kiek gezet

DSC00619
Deze foto moest van de museum-meneer

DSC04766
Kleding in het museum

DSC04781
Lunch... "Dosa"

Alle foto's van Bikaner in ons inmiddels befaamde fotoboek!