27 april 2011

Nepal - Kathmandu (Swayambhunath)

Een van de uitstapjes die we vanuit Kathmandu maakten, was naar de 'Swayambhunath' (De Swayawattes? De Swayambhunath), of in westerse taal ook wel de 'Monkey Temple' genoemd. We hadden van een aantal andere reizigers een tip gekregen om gratis binnen te komen (ja, ook hier moeten toeristen entree betalen). Omdat we toevallig échte Hollanders zijn en dus zoveel mogelijk gratis willen krijgen, volgden we hun instructies nauwgezet op: eerst een weg banen door de mannetjes die taxi's en rondleidingen regelden aan de voet van de berg, dan de grote, stenen trappen op en 'nee' blijven zeggen tegen alle kettingverkoopsters, vervolgens langs een paar goud beschilderde Boeddha's, rechtsaf een paar meter tegen de klok in om de berg heen en dan via het geheime pad de klim verder afmaken. En het werkte!
We waren super trots dat we de Nepalezen eens te slim af waren geweest en genoten daardoor extra van alles wat we (gratis!) konden bekijken. Het terrein was niet groot, maar de tempel was wel indrukwekkend. De meeste bijgebouwen waren net als de tempel zelf met goud bedekt en overal wapperden vrolijk de gebedsvlaggetjes.
Heel even dachten we dat we weer in de maling waren genomen wat de apen betreft, we hadden namelijk in India ook geprobeerd een `Monkey Temple` te bezoeken, maar het enige dat we daar aantroffen waren op geld beluste monniken. Maar deze keer kregen we waar voor ons geld (beter nog: waar voor geen geld!). Een paar dikke apen wandelden over het terrein alsof ze de baas waren en kwamen gevaarlijk dicht met hun kwade koppen in de buurt van de tempelbezoekers. Brr! Een groepje jongens had een van de apen getraind om van lange afstand toegegooide koekjes te vangen, maar wij gingen er liever met een grote boog omheen.
Op de terugweg besloten we over de 'hoofdtrap' terug naar beneden te gaan, waarbij we van beide kanten werden ingehaald door schreeuwende en met kapot getrokken gebedsvlaggen-spelende harige monsters.
Gelukkig had Boeddha niet gezien dat we het terrein stiekem op geslopen waren, anders had hij er waarschijnlijk persoonlijk voor gezorgd dat we de laatste dagen van onze reis nog even Rabiës zouden krijgen.


DSC_9796
Heilig Boontje


DSC_9803 DSC_9817 DSC_9810.NEF
Blijft mooi, vanuit alle hoeken!


DSC_9887 DSC_9900
Nog wat heilig spul om het hier wat op te leuken


DSC_9859
En een gratis brutale aap.


DSC_9838
Angelina moet weer ff poseren


DSC05203
We know a good view when we see it!


Bekijk hier alle foto's!!