26 april 2011

Nepal - Kathmandu

In Kathmandu streken wij neer in het "Family Peace House". Kennelijk staat dat hier voor twee contactgestoorde neven en dagelijks gewekt worden door een paar flinke rochels van de buurman, maar ach, het bed was lekker keihard en de wc-bril zat los, dus wat wil een mens nog meer?
Het hotel lag in de wijk Paknajol, op twee minuten lopen van de backpackerwijk Thamel.In Thamel kun je geen twee stappen zetten zonder een taxi of pak met wiet aangesmeerd te krijgen en overal wordt je nageroepen om vooral maar in iemand zijn winkel te komen kijken ('Sir! Sir! Inside we have more colour!' – Ja meneer, we weten hoe een winkel werkt en dat je niet je gehele voorraad op de stoep hebt hangen! Echt! En omdat we ergens naar kijken wil niet zeggen dat we iets willen kopen! Echt! Als ik naar je vrouw kijk wil ik haar ook niet kopen! Wat? Tachtig roepies maar? Heeft u daar een tasje bij?)
Veel mensen maken vanuit Kathmandu hun trektochten en dus vind je hier ook overal winkels waar je 'net echte' outdoorspullen kunt kopen. Afgewisseld met een schat aan 'German Bakery's', waar we na 8 uur 's avonds alles voor de helft van de prijs konden kopen en ontzettend veel leuke restaurantjes, was het alles bij elkaar nog best goed te hebben. Gelukkig maar, want we zouden maarliefst 9 dagen in de stad doorbrengen.
Vanuit Kathmandu maakten we de laatste week dan ook flink wat dagtrips, natuurlijk wel goed afgewisseld met dagen waarop we van alles van plan waren, naar de bakkerij liepen, ons hoofd schudden en terug in bed kropen.


We kwamen er al snel achter dat ieder een beetje zichzelf respecterende deelstad zijn eigen 'Durbar Square' (plaats met paleizen) had. Kort omschreven is dit een plein met oude gebouwen die vaak van ellende uit elkaar vallen en compleet onder gescheten wordt door duivenmassa's, maar waar je toeristen flink veel geld voor kunt laten betalen.
Ja dames en heren, u leest het goed, wij betalen hier tussen de 3 en 11(!) Euri om over een oud plein te lopen en lastiggevallen te worden. De Nepalezen, Indiƫrs en iedereen met een wat stoffig gezicht en een slecht gebit betalen trouwens helemaal noppes natuurlijk. Tot onze geruststelling legde de man van de kaartverkoop het ons haarfijn uit: 'No sir, not only white people pay. Black people pay too.' Juist.
We stelden ons voor hoe dat in Amsterdam zou werken. Iedereen voor het Centraal kaas laten proeven en als ze niet weten of het Edammer of Goudse is een knaak laten betalen. Gouden handel. Wilders zou alvast voor zijn!
Niet dat de pleinen overigens niet prachtig waren hoor, dat zeker! Allemaal een bonte verzameling van versierde Sadhu's (mannen in oranje gekleed die aan yoga doen en hun hele leven aan met hun geloof bezig zijn), vrouwen met gekleurde sari's aan (het lijkt soms wel weer India), bijzondere houten constructies, gekke torens, prachtige ramen versierd met ingewikkeld houtsnijwerk, poortjes, hekjes, binnenpleintjes, smalle steegjes, honderden winkeltjes met handgemaakte spullen, hoekjes en kieren waar een heilig beeldje staat en mensen die de hele dag bidden (maar ook naar ons staren, rochelen, overal spugen, met karren ons aanrijden, nog meer rochelen, uitlaatgassen de lucht in stoten, enorme bepakkingen op hun rug dragen en tegelijkertijd rochelen..), afgewisseld met tientallen toeterende auto's, dikke koeien met grote hoorns en bellende riksja's die je de hielen afsnijden.
Aan het eind van de dag waren we in ieder geval helemaal kapot en stonden we te springen voor de douche tot de stroom het deed en er warm water genoeg was om ons weer schoon te krijgen. Hoewel we er wel even aan gedacht hebben dit niet te doen en te kijken of we dan wel gratis naar binnen konden de volgende keer…


DSC_9666
Het hipste vervoersmiddel van Kathmandu. Hoe gekker je toeter klinkt, hoe toffer je bent. Een gast had een toeter gemaakt van een lege plastic fles, klonk als een vereende kracht (eh ik bedoel verkra....). Klassiek!


DSC_9700 DSC_9743
Je komt de gekste mensen tegen. Maar dat zullen ze van ons ook wel zeggen.


DSC01384

DSC01356
Durbar Square …. Komt daar de naam 'de Dam' vandaan? De duiven zijn in ieder geval in dezelfde mate aanwezig.


DSC05186 DSC05212 DSC05244
Life in Kathmandu, rare religieuze plaatsen met enge goden, yakkaas en overal gerekruteerd worden voor het leger. Gekker kan het niet worden.


DSC05213
Dode kippen langs de kant van de weg, met de bedoeling tot consumptie. Gekker kan dus toch.


DSC_9782 DSC_9773
Gelukkig is er altijd de "Garden of Dreams" om even bij te komen van alle gekte. Hier hebben we een dagje doorgebracht met in het gras liggen, een broodje eten en een boek lezen. Dat is hier uitzonderlijk, want gras komt hier over het algemeen alleen maar voor bij paleizen en achter een hek waar je niet door mag. Echte luxe dus!

Bekijk alle foto's van Kathmandu hier: pagina 1 - pagina 2