04 mei 2011

Nepal - Patan en Bhaktapur

Uit de Kathmanduvallei komt de bevolkingsgroep genaamd 'Newars'. Zij waren gespecialiseerde handelswerklieden die goed hun waar kwijt konden aan de handelaars die over de route tussen China en Tibet langs hen kwamen, maar ook richting India gingen. Rond 1200 was er enorm veel welvaart in dit gebied, de koning gaf in die tijd, na zijn dood, zijn drie zoons ieder zelfs een complete stad cadeau: Kathmandu, Patan en Bhaktapur. Omdat de zonen ook niet vies waren van een beetje pronken met hun rijkdom, lieten ze de Newars het zweet uit de zogeheten naad werken om de meest prachtige gebouwen, tempels en paleizen uit de grond te stampen. Er was tussen de broers natuurlijk erg veel competitie wie uiteindelijk de mooiste stad zou krijgen, wat (zoals vaker gebeurd is) leidde tot het verval van de hele dynastie.
We kwamen er al snel achter dat elke stad zijn eigen 'Durbar Square' bleek te hebben: een centraal plein met daaraan het koninklijk paleis, ofwel de Durbar. En we hebben jullie al vertelt dat we voor elk van die pleinen een zo mogelijk nog vorstelijker bedrag mochten neertellen. Waren wij in Kathmandu al geschokt over 300 rupees (€3,-), in Bhaktapur betaalden we maarliefst 1100(!) rupees. Daar kregen we dan wel 7 pleinen voor, werd ons geruststellend medegedeeld.
Patan staat bekend als 'de stad van de schoonheid' en niet lettende op de groezelige mensen, straatkinderen en uitlaatgassen hier en daar, waren we het hier best mee eens. De deuren en ramen van alle huizen waren prachtig versierd, we kwamen langs mooie, rustige pleintjes en het Durbar Square was een overzichtelijk geheel van gebouwen en tempels. Ook liepen we spontaan nog even een bruiloft binnen en vonden we uit hout gesneden beelden op een tempel van mensen in bijzonder lenige posities, maar dat even geheel terzijde.
De wandeling door Bhaktapur deed ons even denken dat we in de Middeleeuwen waren aangekomen, overal houten huizen, de vrouwen die in de nauwe straatjes bezig waren met het wassen van kleding, water dat met emmertjes uit een grote waterput gehaald werd, mannen die op de kleine balkons voor de deur zaten te praten en een klein pottenbakkerspleintje waar de ovens heftig aan het roken waren.  Het was er gezellig druk, maar niet zo overweldigend en vermoeiend druk als het in Kathmandu wel eens kan zijn.


Beide dagtrips waren op de laatste dagen van onze reis door Nepal nog even een prachtig inkijkje in het leven van de mensen hier. Wat een wereld van verschil met thuis, wat hebben we toch eigenlijk een rijkdom in ons kikkerlandje. Hierna is het door naar Sydney, weer een compleet andere manier van leven. We kunnen niet wachten om weer naar een westerse wereld te reizen. Maar als we de verhalen zo teruglezen en de honderden foto's bekijken, hebben we toch maar mooi een fantastische reis gemaakt. En genoten hebben we tussen het afzien door zeker! Bedankt voor het lezen iedereen, het is bijna tijd om jullie mee te nemen naar Down Under. Maar natuurlijk als afsluiter eerst nog het verhaal van Nick over zijn beleving van de geweldige Annapurna Trektocht.... Sit back, relax and enjoy reading!PATAN


DSC01435 DSC01440


DSC01445 DSC_9942 DSC_9944
Volgens een Duits meisje dat net uit de uitgang van dit complex kwam gestapt, was het gebouw 'a reconstruction of the golden tempel'.... binnen kwamen we erachter dat ze bedoelde te zeggen dat het gebouw 'under construction' was. Klein verschilletje.


DSC_9927 DSC_9930
De huizen zijn hier zo kleurrijk!!


DSC_9946
Ook wij stonden even stil om te kijken, net als deze man.


DSC_9981
Deze mannetjes zitten trouwens overal!

DSC_9988
Overal vieze plaatjes in de stad...


DSC01461

DSC_0004

DSC01486

DSC01452 DSC_0011 DSC_9972
Durbar Square


Bekijk hier alle foto's van PATAN
BHAKTAPUR


DSC01534

DSC01547
Het Durbar Square

DSC_0168 DSC_0171 DSC_0185


DSC_0220 DSC_0221 DSC_0161
Je komt de meest rare figuren tegen hier


DSC_0174

DSC_0223
Maar ook de mooiste versieringen

DSC_0181 DSC_0202 DSC_9926
Op de een of andere manier lijken de mensen hier nooit echt gelukkig helaas...


DSC01568

DSC_0217
... en ze hebben nog wel zoveel ontzettend gezellige, maar onduidelijke feestjes!DSC_0227 DSC_0230 DSC01572
Het leven in de Middeleeuwen moet er zo uit hebben gezien (behalve de motor dan)


DSC_0209
Hard werken op het pottenbakkersplein


Bekijk hier alle foto's van BHAKTAPUR