15 juni 2011

Inspirerende activiteiten in Sydney

We schreven al eerder dat er hier in de stad altijd wel wat te doen is. Festivals over fotografie, wijn, eten, chocolade, jazz, circusacts... je kunt het zo gek niet bedenken of we hebben het wel langs zien komen! En daarnaast zijn de meeste activiteiten nog gratis of heel goedkoop ook. De laatste twee culturele én gelijk ook bijzonder inspirerende activiteiten die we ondernomen hebben zijn 'Pecha Kucha'  en 'Vivid Sydney'.

Pecha Kucha
Het concept van Pecha Kucha is in 2003 ontstaan en komt van Astrid Klein en Mark Dytham, twee architecten uit Tokio ('pecha-kucha' betektent zoiets als 'prietpraat'). Inmiddels kun je over de hele wereld pecha kucha avonden vinden. Tijdens een Pecha Kucha-avond komen verschillende deelnemers een diapresentatie houden, waarin ze 20 afbeeldingen mogen laten zien in een totale tijd van 6 minuten en 40 seconden (dus 20 seconden per afbeelding). De thema's die behandelt kunnen worden zijn vrij, maar meestal wordt een creatief idee of product gepresenteerd.

De mensen die tijdens onze avond spraken waren:
Prue Gibsoneen schrijfster die vertelde over 'Cabinets of Curiosity': hoe sommige kunstenaars vreemde objecten verzamelen. Dit gebruikt echter in het ouderlijk huis van Nienke ook, dus we waren niet erg geschokt; Erin Fieldeen architecte, maar daarnaast ook een kunstenares die dingen maakt d.m.v. haken. Ze was er ooit als grapje mee begonnen, maar werkt nu onder andere mee aan volwaardige modeshows om de meest vreemde creaties te haken! Mam, er ligt een carrière voor je open; Prudence Black en Stephen Muecke: een schrijvers koppel. Zij spraken over de perfectie die je tijdens reizen (met kinderen) tegenkomt; Billy Maynard: een fotograaf die in een A-Z (A is voor...) presentatie liet zien wat je nodig hebt om creatief te zijn; Anthony Gilleen architect die zijn werk, o.a. cafés en bijzondere woonhuizen, liet zien; Belinda Aucott: een schrijfster die vertelde over de 'S-Factor', of hoe knappe mensen meer kans op succes hebben (oh, daar hebben we zelf ook zo'n voordeel van, heerlijk); Hannah Tribeook een architecte, die daarnaast kunstwerken maakt; Michelle Tabet: een meisje dat sprak over 'strategic design' in Australië, hoe bij het ontwerpen van gebouwen gekeken wordt naar het soort mensen dat er gaan wonen/werken (lees: er moet binnen 10 meter een bar met bier zijn?); Jackie Ruddock: een onwijs grappige social entrepreneur. Zij draagt een jaar lang kleding van (of geïnspireerd op) Ken Done. Hij is een Australische kunstenaar die bekend is geworden in de jaren '80, door zijn kunst op stoffen te printen en daar verschillende kleding- en huishoudartikelen van te maken. Ze hoopt hiermee geld op te halen voor haar 'Social Studio', waar ze met jonge vluchtelingen werkt, tof! en ten slotte Lachlan Philpott: een vrij hysterisch type dat toneelstukken schrijft en net een boek uitgebracht heeft over een project van haar.

Pecha Kucha Sydney - Volume 18  Pecha Kucha Sydney - Volume 18
Juist.                                                                        'F is for Fun' 

Pecha Kucha Sydney - Volume 18  Pecha Kucha
Elvis was een knapperd.                                                   De Social Studio

Meer info:
www.pechakucha.nl (Pecha Kucha is ook in Nederland!)


Vivid Sydney

Jaarlijks wordt Sydney omgetoverd tot een spectaculair doek van licht, muziek en kunstzinnige ideeën tijdens 'Vivid Sydney'. Het festival duurt 18 dagen en start elke dag om 6 uur. Er is een complete wandelroute door de stad (het gedeelte rondom de haven, Circular Quay) uitgezet, waardoor je langs alle lichtinstallaties en shows komt.

We zijn zelf ooit in Eindhoven naar het 'Glow' festival geweest, waarbij ook de hele stad in mooi licht gezet werd, maar een projectie op het Opera House en een vuurshow naast de Harbour Bridge is toch wel even wat anders!
Een van de mooiste projecties was ook het 'Customs House', dat soort sponsor Intel (inclusief hun bekende 'pling-pling-pling-pling'-geluidje) helemaal tot leven werd gebracht (onder de titel "Unfamiliar Customs").

Vivid Sydney 2011 Vivid Sydney 2011
Je ziet echt het gebouw transformeren

Vivid Sydney 2011 Vivid Sydney 2011

Vivid Sydney 2011

Vivid Sydney 2011 Vivid Sydney 2011

Vivid Sydney 2011
Er stonden meer dan 40 licht installaties door de stad, waarvan je de meeste kon aanraken 
en laten veranderen! Vooral de kinderen en de Aziaten waren hier gek op!

Vivid Sydney 2011

Vivid Sydney 2011

Vivid Sydney 2011 Vivid Sydney 2011
Complete vuurshow met vlammen die op de maat van de muziek bewogen...


Vivid Sydney
The Rocks

Vivid Sydney 2011

Vivid Sydney

Vivid Sydney
Leuke plek om je kunst te signeren!

Meer info: vividsydney.com
Meer foto's: FOTOBOEK NICK EN NIENKE


Nou vooruit dan, nog een filmpje toe. Speciaal voor jullie:(Als je het filmpje niet kunt zien, klik dan hier)