20 juni 2011

Ver Weg en toch Dichtbij!

Vanaf ons huis ben je binnen no-time in totaal verschillende delen van de stad. Zo kun je lopend naar de gezellige hippie-wijk Newtown, stap je in de bus naar het Central Business District, of neem je een combinatiekaartje trein-veerboot om op de noordelijke stranden uit te komen.

Vandaag in de serie 'leuke activiteiten voor weinig of minder': een artistieke wandeling door Newtown en een dagtripje naar Manly Beach. 
 

Manly
Terwijl bij jullie inmiddels de regen met bakken tegelijk uit de lucht komt, is bij ons het weer ook compleet omgekeerd. Wij hebben deze week vooruitzichten van zon en gemiddelde temperaturen van 16-19 graden. Best prima dus!
Zondag was er een strak blauwe hemel en besloten we een dagje strand mee te pakken. Daar is hier genoeg keus in! We namen de trein naar de haven (Circular Quay) en vanaf daar een veerboot naar Manly Beach. Natuurlijk vaarde de boot voor onze neus weg, dus mochten we een half uurtje wachten in de haven.

Vanuit de trein zagen we al wel een bijzondere boot liggen (met de voorkant beschilderd als een grote haaienbek), dus besloten we even op onderzoek uit te gaan. Het bleek te gaan om de MY Bob Barker, het schip van de "Sea Shepherd Conservation Society", ofwel de Greenpeace van Amerika. (Sterker nog, deze organisatie is opgericht door een ex-lid van Greenpeace die vond dat ze niet aggressief genoeg streden

Ze varen met hun boot, genaamd naar een televisiepresentator die de organisatie 5 miljoen dollar schonk (ze hebben ook nog de MY Steve Irwin en de MV Brigitte Bardot), naar plekken waar dieren in nood zijn. En dat sinds 2011 ook nog onder de Nederlandse vlag!!

Toevallig was, dat we op het HeadOn Photograpy festival (zie ons eerdere bericht) de fotograaf Glenn Lockitch hadden zien spreken, die meegegaan was met een van de meest succesvolle anti-walvisvaart campagnes van de organisatie. In 2009/2010 vochten ze hard terug tegen de Japanners en redden daarmee 528 walvissen. 

Sydney Harbour


Sydney Harbour

Helaas hadden we niet echt tijd meer om nog aan boord van het schip te gaan (wat gratis kon), want onze veerboot stond inmiddels klaar om ons naar de andere kant van het water te brengen. Niet echt een super-tech schip met camera's, verf-kanonnen en sonar, maar toch ook best spannend...

Met de ferry kom je vlak langs het Opera House en de Harbour Bridge, wat prachtige plaatjes opleverd: 

Ferry to Manly Beach

Ferry to Manly Beach

Ferry to Manly Beach Ferry to Manly Beach

De tocht naar Manly duurt toch best een poosje, maar na een half uur kwamen we dan eindelijk de haven binnen. Dwars door de grote hoofdstraat, waar aan weerszijden winkels zitten waar je óf ijsjes óf zwembroeken kunt kopen, loop je rechtstreeks het strand op.

Zelf een thermobroek dragend onder mijn spijkerbroek, kon ik me niet voorstellen dat er mensen waren die vrijwillig met een plank in de zee gingen liggen. Zelfs met de dikke wetsuits die ze droegen, zag het er maar koud uit, ondanks het aardige zonnetje! 
We hebben een wandelingetje gemaakt en genoten van het uitzicht en wisten al gelijk dat we hier nog een keer terugkomen om een wat langere wandeltocht te maken in het Sydney Harbour National Park, waar we het bestaan niet eens van wisten (kaarten hier en hier).

Manly Beach

Manly Beach

Manly BeachAls je het filmpje niet kunt zien, klik dan hier

Newtown
Ook dichter bij huis kun je met een aardige wandeling de meest bijzondere dingen tegenkomen. Zo staat de wijk Newtown bekend om haar imposante (of soms juist half verborgen) graffiti-werken. 
Na slechts tien minuten lopen had ik de volgende pareltjes al op de plaat vastgelegd. Ik heb het idee dat er nog flink wat bij gaat komen de komende tijd.

Leuk was dat ik een dag na het fotograferen een mevrouw tegenkwam die precies hetzelfde aan het doen was. Ze vertelde dat ze eigenlijk op weg was naar familie, maar dat ze een mooi kunstwerk zag... en toen nog een... en nog een... en dat ze inmiddels al bijna 100 foto's gemaakt had en compleet de verkeerde kant aan het uitlopen was. Haha. Zo zie je maar weer dat een cultureel dagje niets hoeft te kosten en soms gewoon om de volgende hoek te vinden is!!

Newtown Artwork
Deze kunstenaar heeft duidelijk aan padden gelikt of paddenstoelen gegeten...

Newtown Artwork
Iemand die zijn jeugd herleeft door een scène uit een kinderboek na te tekenen?

Newtown Artwork
Zelf word ik ook erg blij van schapen, regenbogen en een combinatie van die twee. 

Newtown Artwork
Veel Aziatische inwoners in Newtown betekent ook veel Aziatische Manga. 

Newtown Artwork
Complete muur met handgeschilderde Martial Arts posters

Voor een compleet overzicht van de graffiti werken in Newtown kijk je in ons fotoalbum!