05 juli 2011

Memorabel

Als je elkaar precies drie jaar geleden hebt leren kennen, dan moet dat gevierd worden. Als je elkaar precies drie jaar geleden in Sydney hebt leren kennen, dan moet dat in stijl gevierd worden. En dus trokken wij afgelopen zondag naar het Wildlife Center in de binnenstad.Want daar kun je op 7000 vierkante meter ruim 130 typisch Australische diersoorten bekijken.


Het idee achter deze dierentuin-met-een-missie is dat er niet alleen naar de dieren gekeken kan worden, maar dat er daarnaast ruim aandacht voor conservatie en educatie moet zijn. Veel van de unieke dier- en plantensoorten die je in Australië kunt vinden, zijn bedreigd en daarom vindt men het extra belangrijk dat hier aandacht aan geschonken wordt. De wandeling langs de verschillende kooien, compleet ingericht naar het landschap waar de dieren oorspronkelijk wonen, is dan ook precies alsof je door een schoolboek heen loopt.


Zelf was ik in 2006 in de week van de officiële opening naar deze "indoor dierentuin" geweest, maar wat ik me kan herinneren is dat er vooral veel lege kooien waren. Na even zoeken hier een stukje uit mijn dagboek van toen:


"De vogels bleken letterlijk nog niet te zijn ingevlogen, dus liepen we via de reptielen naar het nacht gedeelte. Nou besef ik me heel goed de link tussen nachtdieren en het feit dat er om die reden geen lampen branden in de verblijven, maar het had toch leuk geweest als we toch iéts van de dieren gezien hadden. Het bleek vrijwel onmogelijk door het glas heen de dieren te vinden, iets wat we na enig turen dan ook maar opgaven. Zonder ook maar een glimp van een Potoroo, Bettong of Sugar Glider op te hebben gevangen (ik heb stilletjes het vermoeden dat deze dieren gewoon verzonnen zijn om toeristen voor de gek te houden), was het snel door naar de rest van het park.


Tijdens onze wandeling door de verschillende klimaatgebieden van dit enorme land, leerden we ondertussen wel een hoop over het ontstaan van het continent en de verschillende diersoorten. 
Door afscheiding met de rest van de wereld 100 miljoen jaar geleden, zijn er ontzettend veel soorten in Australië te vinden die je jammer genoeg nergens anders in de wereld zult tegenkomen. Nou moet ik toegeven dat een 'Yellow-Footed Rock Wallaby' op de Drunense Hei ook een beetje raar gezicht zou zijn, maar een 'Hairy-Nosed Wombat' had aan de andere kant Limburg toch flink wat kunnen opleuken."

Toen wist ik natuurlijk nog niet dat ik vijf jaar later een complete schoonfamilie in Limburg zou aanleggen. Zo zie je maar weer, oppassen met wat je schrijft!


Omdat we een jaarkaart voor het Wildlife Centre (en daarmee ook voor het aquarium in zowel Manly als de Darling Harbour én op Hamilton Island in Queensland) kochten, kunnen we nu onbeperkt naar (zee)beesten kijken. Met alleen al de gedachte daaraan kregen we spontaan trek in inheemse dieren, dus betraden we Nick's Seafood Restaurant en bestelden we een schandalige schotel met lokaal gevangen garnalen, inktvisringen en John Dori vis. Morgen weer verder met de wereld verbeteren.
Sydney Wildlife World
Skippy!!!Sydney Wildlife World
Hier wil je geen ruzie mee hebben...


Sydney Wildlife World
...hier ook niet mee trouwens.


Sydney Wildlife World Sydney Wildlife World Sydney Wildlife World

Sydney Wildlife World
Ko poseert als een volleerd model


Sydney Wildlife World
Camelus Legosus?


Nick's Seafood Bar & Grill
Afsluiter van de dag: een etentje bij Nick's Seafood Restaurant!Als je het filmpje niet kunt zien, klik dan hier

De rest van de foto's bekijk je in het fotoboek!