21 augustus 2011

Halverwege

Vandaag, precies zes maanden geleden werden we door onze ouders uitgezwaaid op Schiphol. Wat ons betreft tijd voor een opsomming van nuttige en nutteloze feitjes en statistiekjes.


In 182 nachten hebben we in totaal in 31 verschillende bedden geslapen. Nienke in 32, omdat ze een keer midden in de nacht besloot om ergens in een houten slaapzaaltje naast de afgrond van een berg te gaan liggen op 3000 meter hoogte, vanwege het gesnurk uit de kamer naast ons. 11 van deze bedden stonden in India, waarbij we de treinbedden hebben samengevoegd tot één, 15 (of 16) bedden stonden in Nepal en 5 in Australië. 
De meeste bestonden uit een met gruwelijk lelijke stof bekleedde houten plank en waren standaard te klein, twee hadden wielen eronder, een was gevuld met lucht en de laatste hebben we zelf gekocht, bij Ikea.


Om hier te geraken hebben we 6 verschillende vliegtuigen, 9 treinen, 12 bussen en nog een handjevol tuktuks, overvolle metro’s, fiets-riksja’s, suzuki-alto taxi’s, 2 lekke roeibootjes, 4 gammele fietsen, 1 veerpond, 2 schurftige kamelen en één half blinde olifant genomen.


In totaal hebben we onderweg 4 forten, 8 musea, 6 paleizen, 22 tempels, 2 moskeeën en 4 dierenparken bezocht. En dan maar zeggen dat we niet cultureel verantwoord bezig zijn.


Het meest frustrerende stukje bureaucratie was te vinden in het postkantoor in Kathmandu. Onduidelijke mensen in onduidelijke hokjes die onduidelijke dingen deden met onduidelijke voorwerpen. Thans, dat is de onduidelijke herinnering die we er nog van hebben. Het minst frustrerend was de douane op het vliegveld bij aankomst in Australië. Die hadden al genoeg kopzorgen vanwege al die lijpe Aziaten in ons vliegtuig, die ongetwijfeld koffers vol gesmolten slangenhoofden en parfums van hagedissenzeik wilden meesmokkelen. En wij ons maar zorgen maken of onze schoenveters lang genoeg in de bleek hadden gelegen. No worries mate, you’ll be right!


We zijn inmiddels aan onze vierde pot pindakaas begonnen, waarvan de meest smakelijke toch wel degene was die Nick kocht ergens ’s avonds om half 11 bij een “hole-in-the-wall” shop in Agra. Het brood smeren met een zakmes op een perron vol met starende Indiërs was een mooie extra dimensie aan deze ervaring.


IMG_0544


Nienke heeft vijf paar schoenen en één paar sloffen gekocht. Daarnaast heeft ze één paar laarzen opgestuurd gekregen. Met de drie paar schoenen en één paar sloffen in de bagage, komt dat op een totaal van 11. Nick loopt nog steeds op dezelfde blauwe sneakers. Alleen z’n plakkies zijn stuk gegaan tot nu toe.


Nienke heeft ook meer dan 3000 tissues weggesnoten. Nick heeft er zo’n 50 gebruikt voor de vogelschijt van Neill.


Nick heeft 34 dagen gewerkt tot nu toe. Nienke heeft er inmiddels bijna 9 volledige werkdagen van 8 uur op zitten. En nog steeds krijgt Nienke geld van Nick, huh?


Onze website telt inmiddels 47 berichten, 3492 verschillende bezoekers uit 35 verschillende landen (waarvan 2970 uit Nederland, 194 uit België, 103 uit de VS en 53 uit India en onze nieuwste bezoeker komt uit Zuid Afrika) en 127 reacties. 79% kijkt via een Windows PC, 12% via een Mac, 4% via de iPhone en 1% via de iPAD, 1% via Linux en minder dan 1% via een ander type smartphone.


Enkele leuke zoektermen die mensen hebben gebruikt om ons te vinden:
- Bed zonder voeteneind
- Gekste mensen
- Johma kipkerrie
- Zuurstofpercentage 4000 meter
- Huizen in Australië bouwen
- Herrie en Nienke
- Vieze plaatjes
- Verkeerde gaten Ikea bed


De meeste mensen blijven minder dan 5 seconden op onze website. Maar 21,8% blijft gelukkig langer dan een uur hangen.


Het meest nutteloze en overbodige item in onze bagage bleken de thermosflessen. Serieus, overal hebben ze verse koffie en thee, zelfs in de kleinste dorpjes op de hoogste bergen.


Een aantal dingen die we missen: onze bonzai- en bananenbomen, Crystal Clear, Optimel, salades van Johma, het handige fietsrek voor de boodschappen, veilig overal kunnen fietsen (zonder helm), lekkere Hollandse koeken, borrelnootjes, bier met een schuimkraag, spaaracties van de super en appie, keuzes uit meer dan alleen witbrood, ongeveer 16 tv-kanalen die zonder storing doorkomen, gezellige winkelstraten, pleinen met terrassen, normale sokken (niet van die half-hoge sportsokken of pantykousjes), Gizmo en Grover (Nienke's katten), platte wegen, autorijden, nivea shampoo voor mannen, ons eigen huisje hebben, bakker Bart, het gaan naar feestjes en verjaardagen van bekenden, fatsoenlijke kaas...


IMG_0575


Dingen die we gaan missen als we weer thuis zijn: het fatsoenlijke openbaar vervoer (haast altijd op tijd en snel ergens kunnen komen), alle bijzondere dieren in het wild (ook in de stad), de Ozzie accenten, pubfood, alles wat hier take-away is, Thais lunchen voor 6 dollar, Neil onze Cockatiel (als we ‘m niet mee kunnen nemen), Nienke’s hostel, de talloze evenementen die hier georganiseerd worden, Rugby, de mooie stranden, parken en havens in een steenworp afstand, het feit dat iedereen hier altijd moeite doet om er qua kleding goed uit te zien, het voornamelijk goede weer hier en natuurlijk de legendarische timtams en échte cider (appel- en perensmaak).


En natuurlijk missen we al onze families en vrienden nog meer dan alle etenswaren en gekke gewoontes bij elkaar, maar dat hoeft eigenlijk niet gezegd te worden.


Halverwege en we beginnen onszelf al echte Sydney-siders te voelen. Nienke spreekt al van backpack-bruggers die ze vanuit haar hostel de weg wijst door de stad en Nick wordt al amper meer herkend als niet-Australiër. 
We snappen steeds beter hoe mensen hier hun leven inrichten. We eten ook steeds minder thuis, onze daginvulling is een stuk flexibeler geworden. Na het werk spreken we vaak gewoon ergens af om iets te gaan eten of drinken op een doordeweekse avond. Als je ons zou vragen wat we op dit moment het leukste vinden aan het leven in Australië, zouden we antwoorden dat juist de alledaagse dingen hier net even wat meer bijzonder zijn dan thuis. Of het nou om werken gaat, boodschappen doen of een avondje op stap, het is hier allemaal wat relaxter en uitbundiger. En het leuke is, we zitten hier nog wel een paar maanden.


Over 105 dagen landen onze ouders samen met Reinout hier in onze stad, dan hebben we ze precies 288 dagen niet gezien. Zeker weten dat we tegen die tijd weer genoeg nieuwe, interessante statistieken te melden hebben!


IMG_0224 IMG_0631