Route


En dan misschien:






























































































INDIA








Onderstaande teksten komen van Djoser en Around The Globe.

Maandag 21 februari Dag 0 Vliegen Amsterdam – Delhi
Dinsdag 22 februari Dag 1 Delhi
Woensdag 23 februari Dag 2 Delhi


We beginnen de reis in de hoofdstad Delhi. Het oude en nieuwe gedeelte van de stad zijn beide rijk aan bezienswaardigheden. Het imposante Rode Fort uit het Moghul tijdperk, De Jama Mashid moskee (de grootste in India), De Raj Ghat, de plaats waar Mahatma Ghandi is gecremeerd, Chandni Chowk, de grote bazaarstraat in het oude deel van Delhi. Het moderne kantoor- en winkelcentrum ligt rond Connaught Place in New Delhi, waar zich ook het parlement en de India Gate bevinden. 
Buiten het centrum zijn te vinden: het graf van Humayun, De enorme minaret Qutab Minar en de hypermoderne Bahai-tempel, gebouwd in de vorm van een lotusbloem.


Weer in Delhi

Donderdag  24 februari Dag 3  Delhi > Bundi 
Vrijdag   25 februari Dag 4 Bundi 

Deze streek staat bekend om zijn mooie vakwerkuizen. In Bundi zijn veel fotogenieke momenten en plaatsen zoals de fruit- en groentemarkt en de vele ambachtswinkeltjes. Ook verscheidene baori waarvan eentje (Ranji ki Baori) toch wel in de top 3 thuis hoort.  
Ook het fort is één van de mooiere. Rustig, prachtig gelegen en wijds uitzicht. Opgelet voor de apen! Als je de poort binnen gaat, zie je links een klein deurtje (schoenen uit) dat naar een donker vertrek leidt: opslagplaats van oude documenten. Het zit daar vol vleermuizen! Als je buiten om helemaal naar boven gaat, zul je onderweg (als je er oog voor hebt) ook kolibri's zien.
Zaterdag 26 februari Dag 5 Bundi > Udaipur
Zondag 27 februari Dag 6 Udaipur


Udaipur is een middeleeuws aandoende stad gesitueerd rond het Pichola-meer en het Fateh Sagar-meer. In deze stad kom je ogen tekort; de oude stad met ontelbare kleine straatjes, allerlei tempels, kleurrijke markten en winkeltjes is interessant om te bekijken.
De belangrijkste attracties zijn het adembenemende City Palace en het sprookjesachtige Lake Palace (nu een exclusief hotel), dat midden in het Lake Pichola gebouwd is. Filmkenners herkennen het gebouw zeker van de James Bond film ‘Octopussy’. Udaipur is redelijk relaxed en erg groen in vergelijking met de andere steden.

Maandag 28 februari Dag 7 Udaipur  > Jodhpur (bus)


Jodhpur is historisch gezien een handelscentrum. De stad is er echter in geslaagd deze functie in modern India te behouden. Tegenwoordig is het dan ook, na Jaipur, de grootste stad van Rajasthan. In Jodhpur kun je, naast het indrukwekkende Mehrangarh Fort (Het fort wint echt 100% de wedstrijd 'mooist en stoerste fort'. Plus de bij de prijs inbegrepen Engelse koptelefoon tour heeft echt meerwaarde), diverse tempels en paleizen bezoeken. Vanaf het fort heb je een mooi uitzicht op de blauwe wijk, waar de Brahmanen wonen.
De ommuurde oude stad met de aan de klokkentoren herkenbare markt zijn ook zeker een bezoek waard. Hier kun je je kooplust kwijt op de vele bazaars, waaronder de Sadar Bazaar. In de talloze, vaak piepkleine donkere winkeltjes en ateliertjes worden op traditionele wijze de aantrekkelijke Rajasthaanse handwerkproducten vervaardigd. 


Dinsdag 01 maart Dag 8 Jodhpur > Jaisalmer (nachttrein 23:00-05:00)
Woensdag 02 maart Dag 9 Jaisalmer
Donderdag 03 maart Dag 10 Jaisalmer
Vrijdag 04 maart Dag 11   Jaisalmer 


Jaisalmer is één van de meest indrukwekkende steden in India. Gebouwd op een rots midden in de woestijn is dit een stad waar heden en verleden letterlijk samenkomen. Lopend door de nauwe straatjes van het fort waan je je in een wereld, waar rajputs en maharadja's het voor het zeggen hebben. In de oude stad ben je weer helemaal terug in het drukke Indiase leven van nu. Geweldige architectuur en woestijn-gevoel.

Zaterdag  05 maart Dag 12   Jaisalmer > Bikaner (nachttrein 22:45-04:15)
Zondag           06 maart               Dag 13      Bikaner

De rit van Jaisalmer naar Bikaner gaat dwars door de Thar woestijn. Bikaner ligt aan de rand van de Thar-woestijn en was vroeger een handelscentrum op de route tussen Centraal-Azië en Noord-India. Je kunt hier verschillende Jain-tempels, haveli’s, een paleis en het Junagarh Fort bezoeken. Dit fort is uniek in Rajasthan, omdat de inrichting nog volledig uit de tijd van de voormalige maharadja’s is.
In Deshnok kun je de Karni Mata tempel bekijken, die wordt bevolkt door een enorme hoeveelheid heilige ratten, in het hindoeïsme omschreven als 'het rijdier van de populaire god Ganesh'.

Maandag 07 maart Dag 14 Bikaner > Jaipur
Dinsdag 08 maart Dag 15 Jaipur


Jaipur is de hoofdstad van Rajasthan. De stad dankt haar bijnaam 'Pink City' aan het feit dat voorafgaande aan een bezoek van een Britse prins de toenmalige maharadja opdracht gaf om alle huizen en gebouwen in het centrum roze te verven; rond die tijd was roze namelijk de kleur van de gastvrijheid.
In het hart van de stad liggen het koninklijk paleis, nu een museum, en het goed bewaard gebleven observatorium uit de 18e eeuw. De Hawa Mahal, oftewel het Paleis der Winden, is met zijn kleine 1000 rijkelijk versierde vensters het meest karakteristieke gebouw van Jaipur. Dit gebouw dient zeker op je lijst van bezienswaardigheden te staan.
Je kunt een interessante excursie maken naar het 11 km buiten de stad gelegen Amber Fort of het dichterbij gelegen Nahagarh Fort. Liefhebbers kunnen vanuit Jaipur een georganiseerde kamelentocht maken.

Weer in Jaipur

Woensdag 09 maart Dag 16 Jaipur > Agra (trein 14:45-19:30)
Donderdag 10 maart Dag 17 Agra + Fathepur Sikri
Vrijdag  11 maart Dag 18  Keoladeo National Park


Agra is natuurlijk de stad met de wereldberoemde Taj Mahal: het mausoleum voor Mumtaz, de vrouw van een andere Moghulvorst Sjah Jahan. Een bezoek aan de Taj bij zonsopkomst is een unieke ervaring, die in je geheugen gegrift blijft staan. 
Agra Fort ligt vlakbij het levendige oude centrum van Agra, waar je verschillende paleizen en moskeeën van zuiver marmer kunt vinden. De riksja is ook hier een uitstekend vervoermiddel, onderhandelen is hierbij wel een ‘must’. Je kunt ook het plaatsje Sikandra bezoeken, waar je de graftombe van Akbar vindt.

Zaterdag 12 maart Dag 19 Agra > Varanasi
Zondag 13 maart Dag 20 Varanasi
Maandag 14 maart Dag 21 Varanasi


Varanasi is één van de meest indrukwekkende steden van India en één van de oudste nog steeds bewoonde steden ter wereld. Je komt er ogen en oren tekort. De oever van de rivier biedt bij zonsopkomst en zonsondergang telkens weer een fantastisch kleurrijk schouwspel. Maak een boottocht op de Ganges, een uitgelezen manier om deze magische rivier en de ghats op de oever te ervaren. Hindustaanse gelovigen komen van heide en verre om vóór zonsopkomst een reinigend bad te nemen in de voor hun heilige rivier. Ook vinden er regelmatig lijkverbrandingen plaats, hindoes geloven namelijk dat wie sterft in Varanasi verlost wordt van de cyclus van wedergeboorte.
De oude stad met een wirwar van steegjes, waar je soms de weg wordt versperd door een heilige koe, is erg fascinerend. In Varanasi kun je ook je toekomst laten voorspellen door een heuse guru of een hoofdmassage ondergaan op één van de ghats. De stad is sinds eeuwen de zijde hoofdstad van het noorden. Met een facultatieve excursie kun je bijvoorbeeld naar het nabijgelegen Sarnath, waar Boeddha zijn eerste lessen gaf in een hertenpark.

Dinsdag       15 maart 2011          Dag 22     Varanasi - Gorakhpur > NEPAL
We vervolgen onze route naar het koninkrijk Nepal, met de trein naar Gorakhpur en vervolgens met de bus naar grensplaats Sunauli. Na de douaneafhandeling vervolgen we onze route in Nepal.

Top


















































































NEPAL







Dinsdag          16 maart 2011       Dag 1         Lumbini
Woensdag      16 maart 2011       Dag 2         Lumbini

Lumbini, een plaatsje dichtbij de grens van India, de geboorteplaats van Boeddha, is gelegen aan de voet van de Himalaya en is de belangrijkste historische plaats van Nepal. Hier is 563 voor Christus prins Siddharta Gautama geboren die 35 jaar later Boeddha zou worden. Het plaatsje ontvangt jaarlijks vele pelgrims en behoort tot een van de 4 bekende pelgrimsoorden, zoals Kushinagar, Bodh Gaya en Sarnath, toegewijd aan Boeddha en zijn leven.

Lumbini is de belangrijkste archeologische vindplaats van het land waar de vondsten die ontdekt zijn na opgravingen in deze plaats bijna allemaal dateren uit de 3de eeuw voor Christus. In de ‘Sacred Garden’ vind je enkele Boeddhistische tempels, de Mayadevi tempel gewijd aan de moeder van Boeddha. Ook vind je er een heilig vijvertje, Puskarini, waar Boeddha zelf zijn eerste bad heeft gehad. Lumbini heeft in 1997 zelfs een plaatsje weten te bemachtigen op de Unesco werelderfgoed lijst.

Donderdag     17 maart 2011     Dag 3        Lumbini > Pokhara
Vrijdag           18 maart 2011     Dag 4        Pokhara
Zaterdag        19 maart 2011     Dag 5        Pokhara

Pokhara is een rustige plaats aan het Phewa-meer met prima mogelijkheden voor het maken van uitstapjes in de schitterende omgeving. Je kunt er bijvoorbeeld een flinke bergwandeling naar of in de omgeving van het dorpje Sarangkot maken. Je komt dan langs dorpjes en rijstvelden en onderweg heb je een goede kans op een magnifiek uitzicht op het Annapurna-gebergte, met verschillende met eeuwige sneeuw bedekte bergpieken van ruim 8.000 meter.

In Pokhara kun je eventueel een mountainbike huren voor een tocht in de omgeving of naar een dorpje waar Tibetaanse vluchtelingen zich hebben gevestigd. De kans is aanwezig dat je getuige kunt zijn van een indrukwekkende gebedsdienst in een van de kloosters.
Je kunt het ook rustiger aan doen en een boottochtje op het meer maken of heerlijk genieten van de rust in een van de tuintjes aan het meer.

Zondag           20 maart  Dag 6 Pokhara > Nayapul > Hille                (Dag 1 Trek)
Maandag        21 maart              Dag 7        Hille > Ghorepani                                (Dag 2 Trek)
Dinsdag   22 maart  Dag 8        Ghorepani > Poon Hill > Tadapani   (Dag 3 Trek)      
Woensdag      23 maart Dag 9 Tadapani > Chhomrong (Dag 4 Trek)
Donderdag     24 maart Dag 10 Chhomrong > Dobhan (Dag 5 Trek)
Vrijdag            25 maart       Dag 11 Dobhan > Deurali (Dag 6 Trek)
Zaterdag        26 maart Dag 12 Deurali > ABC (Dag 7 Trek)
Zondag           27 maart Dag 13      ABC > Sinuwa                                      (Dag 8 Trek)
Maandag        28 maart Dag 14      Sinuwa > Jhinu Danda                        (Dag 9 Trek)
Dinsdag          29 maart Dag 15      Jhinu Danda > Pitam Deurali             (Dag 10 Trek)
Woensdag      30 maart Dag 16 Pitam Deurali > Phedi > Pokhara (Dag 11 Trek)

We doen de Annapurna Sanctuary Trek (8 dagen). Met een uitstap naar Poon Hill is deze trek 10 dagen. Wij plakken er nog 1 dag aan vast. 


Donderdag     31 maart Dag 17       Pokhara
Vrijdag           01 april Dag 18       Pokhara
Zaterdag        02 april Dag 19       Pokhara > Chitwan
Zondag           03 april Dag 20       Chitwan

De natuur verandert hier ten opzichte van India en wordt meteen heuvelachtiger. Het Chitwan National Park is het tehuis van verschillende dieren zoals krokodillen, herten, apen, neushoorns en tijgers. De landelijke omgeving kun je verkennen op de fiets of per ossenkar. Om het park te verkennen maken we een korte wandeling onder begeleiding van een lokale gids.

Om het park te verkennen kun je in kleine groepjes inschrijven voor een ‘jungle walk’ of een kanotocht op de Raptirivier. Uiteraard onder leiding van een deskundige gids. Wanneer de lokale omstandigheden het toelaten kun je ook een jeepsafari maken, maar de mooiste manier om het park te zien is vanaf de rug van een olifant. Je kunt dan op zoek gaan naar de beroemdste bewoner van het nationale park: de witte neushoorn. De kans is groot dat je oog in oog komt te staan met zo’n indrukwekkend beest en met iets meer geluk zie je misschien ook nog een tijger. 

Met drie dagen red je het ook tot een project wat best ver in het park ligt. Daar hebben ze veel info over het park en dierenopvang: krokodillen, een hyena hondje, een tijger die helaas niet meer vrij kan worden gelaten omdat het een menseneter is. Verder veel wilde aapjes in chitwan, en eventueel beren en tijgers. 



Maandag        04 april Dag 21       Chitwan > Kathmandu
Dinsdag          05 april Dag 22       Kathmandu
Woensdag      06 april Dag 23       Kathmandu
Donderdag     07 april Dag 24       Kathmandu (Swayambunath)
Vrijdag           08 april Dag 25       Kathmandu



Kathmandu, de hoofdstad van het koninkrijk Nepal, is een fascinerende stad waar je overal stoepa's, tempels, pagodes en andere heiligdommen vindt. Rond Durbar Square, het centrum van de stad, vind je o.a. het koninklijk paleis Hanuman Dokha, de Taleju-tempel en het huis van Kumari, de levende godin.

Vlakbij de stad tref je de boeddhistische stoepa’s Swayambunath en Boudnath aan. Swayambunath, ook wel de ‘apen-tempel’ genoemd, biedt naast een combinatie van boeddhistische en hindoeïstische cultuur, een mooi uitzicht over de stad en de vallei. Rondom Bodnath hebben zich, sinds de Chinese inval in hun land, veel Tibetanen gevestigd. In de vroege avonduren komen veel Tibetanen hier samen voor hun dagelijkse pelgrimsrondjes om de stoepa.

De fraaie en oude Kasthamandaptempel, de naamgever van de stad, werd volgens de overlevering uit het hout van één boom gebouwd. 
Het hindoetempelcomplex Pashupathinath vind je aan de heilige Bagmathi-rivier. Hier vinden regelmatig lijkverbrandingen plaats. Ook de crematie van de onlangs vermoorde koninklijke familie vond hier plaats. In de vlakte van Kathmandu liggen ook de andere koningssteden, Patan en Bhaktapur. Beide steden zijn vanuit Kathmandu goed te bereiken met openbaar vervoer of taxi.

Wie de zon over het Himalayagebergte wil zien opgaan, kan een overnachting in Nagarkot boeken. Kathmandu is ook de ideale plek om souvenirs in te slaan; beelden, boeken, kleding, vrijwel alles is hier te koop. 

In de winkeltjes in de wijk Thamel vind je een ruim assortiment interessante souvenirs. Van postkaarten en vrijetijdskleding tot religieuze voorwerpen en uitrustingen voor wandelaars. Onderhandel wel over de prijs voordat je iets koopt.


Zaterdag        09 april Dag 26       Kathmandu (Patan)

In de oude binnenstad van  Patan vind je vele tempels en kloosters en staat het stadje bekend om het werk van de handwerklieden die behoren tot een de beste van de wereld. 

Zondag           10 april Dag 27       Kathmandu (Boudhnath)
Maandag        11 april Dag 28       Kathmandu
Dinsdag          12 april Dag 29       Kathmandu (Bhaktapur)

Dit kleine stadje met een wirwar aan smalle steegjes en verschillende mooie pleintjes, ademt nog de sfeer van de Middeleeuwen. Op een van de leuke terrasjes kun je hier het Nepalese dagelijks leven gadeslaan. Wanneer het merendeel van de  toeristen ’s avonds terugkeren naar Kathmandu, komt die sfeer pas goed tot zijn recht.
Ook in de ochtend biedt het rustige Bhaktapur onvergetelijke indrukken. Vooral het Durbarplein en het pottenbakkersplein zijn dan een bezoek meer dan waard.


Woensdag      13 april Dag 30       Kathmandu > Sydney



Top





























































































AUSTRALIË








Ons doel in Australië is om een huis en een baan te vinden en te ervaren hoe het is om in een ander land te leven en het dagelijks leven mee te maken. 
We willen ons vestigen in Sydney (waar we elkaar ontmoet hebben in 2008) en proberen een baan te vinden die we in Nederland ook zouden hebben (Nick als architect, Nienke als leerkracht)


Weer in Brisbane
Weer in Broome
Weer in Cairns
Weer in Darwin
Weer in Hobart
Weer in Melbourne
Weer in Perth
Weer in Sydney




Top








































































































FIJI








In Fiji willen we graag het Tribewanted Project gaan bezoeken, waar Nienke in 2008 twee maanden verbleven heeft. Daarnaast willen we graag meer van de andere eilanden in Fiji zien. 




Top






















































































































CHINA











Weer in Hong Kong




Weer in Guangzhou




Weer in Yangshuo




Weer in Shanghai




Weer in Xi'an




Weer in Beijing


Planning volgt. Ons doel is uiteindelijk om in Beijing te eindigen en vanaf daar de Trans-Siberië Express door Mongolië (Trans-Mongolië Express) te nemen naar Moskou. 




Top






















































































































TRANS-MONGOLIË EXPRESS
(Teksten hieronder van Djoser en Tiara Tours)


Dag 1    Beijing > Ulaanbaatar





Bij de grens met Mongolië worden paspoorten en bagage in de trein gecontroleerd. Tegelijk worden de wieldragers verwisseld in verband met een andere spoorbreedte.
Vroeg in de morgen arriveren we in Ulaanbaatar. Daarna volgt een verkenningstocht door de hoofdstad, die een derde van de Mongoolse bevolking huisvest. Nieuwe Japanse auto's gaan hier samen met paarden. Vanaf het Zaisan-gedenkteken, op een heuvel ten zuiden van de stad, heb je een prachtig uitzicht over Ulaanbaatar en omgeving. Op het Rode Plein van Mongolië, Sukhbaatar Square, kun je goed zien, dat de meeste gebouwen onder Sovjet-invloed zijn gebouwd.




MONGOLIË


Top








Dag 2    Ulaanbaatar
Een excursie gaat naar het natuurhistorisch museum, waar je een goed overzicht krijgt van de flora en fauna van Mongolië. Bovendien staan hier twee complete dinosaurus-skeletten die in de jaren twintig van de 20e eeuw in de Gobi zijn gevonden.
Voor de rest van de dag in Ulaanbaatar zijn er verschillende excursiemogelijkheden. Een daarvan is een bezoek aan het Gandantegchinlen Chiid, het grootste en belangrijkste klooster van Mongolië. Het ontsnapte aan verwoesting omdat de overheid het als toonbeeld van religieuze onderdrukking wilde bewaren. Naast verschillende tempels staat hier een nieuw, 25 meter hoog boeddhabeeld, dat een in de jaren dertig door de Russen omgesmolten exemplaar vervangt. Het is aan te raden dit klooster voor 11.00 uur te bezoeken, omdat de tempels dan open zijn en je de monniken ziet bidden.


Weer in Ulaanbaatar





Dag 3    Ulaanbaatar
Een andere mogelijkheid is het even buiten het centrum gelegen Winterpaleis, waar tot 1924 de boeddhistische leiders met de titel Bogd Khan huisden. Het is een uitgebreid complex met vele tempels in een ommuurde tuin. In het historisch museum krijg je een overzicht van de Mongoolse geschiedenis en tradities.


Dag 4    Per bus door de Gobi-woestijn 
Busjes brengen ons naar de Gobi-woestijn, die bestaat uit een mengeling van zandvlakten en rotsbergen. Zodra we de stad uit zijn valt de verlatenheid van het landschap op. Er ligt slechts 1200 km asfalt in heel Mongolië terwijl het land drie keer zo groot is als Frankrijk, het merendeel van de wegen is onverhard. Op deze wegen maken we met name aan het begin van de reis lange dagen, maar het uitzicht maakt veel goed: groene heuvels, rotsen, kale vlaktes, kraanvogels, marmotten, kuddes kamelen, paarden of geiten, en hier en daar een ger. Het eerste deel van de rit gaat door de streek Dundgov, de midden-Gobi. We kamperen wild in de buurt van Mandalgov in de meegebrachte tenten.


Dag 5 Gobi-woestijn 
Na een nacht kamperen rijden we door naar Ömnögov, de zuidelijke Gobi. Het is de heetste en droogste streek van Mongolië en daardoor ook het meest dunbevolkte gebied. In deze vlakte zijn nog veel kamelen en de vlakte wordt onderbroken door het Goervansaichan-gebergte. Onderweg zie je het landelijke leven aan je voorbij trekken en kun je je goed voorstellen dat tweederde van de Mongoolse bevolking in hun 'gers' leeft die je langs de hele route ziet. Gers zijn nomadententen waarin de Mongolen van oudsher leven en waarmee ze het land doorkruisen. Ze bestaan uit een houten raamwerk dat overdekt is met vilt en canvas. Wij overnachten in de buurt van Dalan-zadgad in het Juulchin Gobi gerkamp. In de vierpersoonsgers staan bedden en de sanitaire voorzieningen bevinden zich, net als bij een camping, in een afzonderlijk gebouw.


Dag 6    Bayanzag 
In het nationaal park Goervansaichan zijn veel inheemse diersoorten te zien.
Het landschap bij Yolyn Am (=adelaarsbek) is zeer verrassend: midden in de woestijn is hier een spectaculaire canyon. Een korte wandeling brengt je in mei, juni en soms nog juli naar een soms metersdikke ijslaag. In de namiddag komen we in Bayanzag, waar veel fossielen van dinosauriërs zijn gevonden in een omgeving met rots en rood zand. We hebben hier een overnachting in tenten bij een bos van kniehoge bomen.


Dag 7    Choejirt vallei
Noordwaarts rijdend verlaten we de Gobi en komen weer door droge steppen. We kunnen een lunchstop maken bij de resten van het in de jaren dertig verwoeste Ongiinklooster. Aan het eind van de dag komen we in de Choejirt-vallei, waar we opnieuw in onze tenten overnachten.


Dag 8    Naar Orkhon vallei
Vervolgens vertrekken we naar de Orkhon vallei, waar we een hele dag blijven. Er is van alles te zien in de vallei, waar vulkaanuitbarstingen en aardbevingen een indrukwekkend landschap hebben gecreëerd, met als hoogtepunt de Ulaan Tstgulan waterval. In deze regio slaan we voor de laatste keer onze eigen tenten op.


Dag 9    Orkhon-vallei
De volgende dag gaan we naar de 20 km verderop gelegen resten van de stad die Ödögei Khan vanaf 1235 als hoofdstad heeft laten bouwen. In die tijd stonden er imposante gebouwen zoals het Paleis van Wereldvrede. 25 jaar later al verruilde Dzjenghis’ kleinzoon Koeblai Khan de stad voor Beijing, zodat Khar Kharin langzaam aan het barre klimaat en plunderende nomaden werd overgelaten. De nog aanwezige stenen werden vanaf 1586 gebruikt voor de bouw van het Erdene Zoeoe Chiid. Ook dit klooster werd in later eeuwen door invallende Mantsjoes verwoest. Tijdens de stalinistische periode werden slechts drie tempels van de vroegere honderd ongemoeid gelaten. Binnen de immense muren staan nu nog 108 stoepa's, voor de boeddhisten een heilig getal.


Dag 10    Naar Khar Kharin en Khögnö Khan, Mongol Els
In de omgeving van Mongol Els, halverwege Khar Kharin en Ulaanbaatar, slapen we voor de laatste nacht in tenten.


Dag 11    Van Mongol Els naar Ulaanbaatar
Een rit van 150 km over een redelijke weg brengt ons weer terug in de hoofdstad. ’s Middags heb je de tijd om nog even de stad in te gaan, de laatste souvenirs te kopen bij de State Department Store of het Sky shopping center en inkopen te doen voor de laatste twee treindagen.


Dag 12    Vertrek Ulaanbaatar naar Rusland
De Transmongolië-express naar Rusland vertrekt de volgende dag in de ochtenduren. Het roze geverfde station van de Mongoolse grensplaats Sukhbaatar is een onvoorstelbare mengeling van architectuurstijlen.  We passeren bij Naoesjki de grens van Mongolië, dat altijd tussen Rusland en China ingeklemd heeft gezeten.




RUSLAND
Top






Dag 13    Naar Irkoetsk
Bij Oelan-Oede buigt het spoor naar het noorden af richting Rusland. De trein rijdt langs de zuidelijke oever van het Baikalmeer. Naar Irkoetsk.


Dag 14    Irkoetsk
Irkoetsk is in 1651 ontstaan als garnizoensnederzetting en handelspost. De handel in tabak en huiden maakte de stad welvarend en veel van de oude huizen stralen de rijkdom daarvan nog uit. De kerken, zoals de 18e-eeuwse Spaskaja, zijn de oudste stenen gebouwen in Siberië. Het Witte Huis is even na 1800 in classicistische stijl gebouwd voor de pelshandelaar Sibirjakow. Later werd het de woning van de gouverneur, nu herbergt het de universiteitsbibliotheek. Irkoetsk heeft wijken die nog geheel uit houten huizen bestaan. Je hebt ruim de tijd om deze stad te bekijken.


Dag 15    Irkoetsk
Natuurlijk bestaat de mogelijkheid om een kijkje te nemen bij het Baikalmeer, het grootste zoetwaterreservoir ter wereld. Tijdens de optionele excursie gaan we naar Listwjanka, het dorp aan de monding van de rivier. Dichtbij is een openluchtmuseum met houten huizen.


Weer in Irkoetsk


Dag 16    Verder reizen vanaf Irkoetsk
Heuvelachtig gebied met vele bruggen. Oversteek over de brede Jenisej. Stop in Krasnojarsk, dat vanwege de nucleaire industrie in de Sovjettijd voor buitenlanders verboden gebied was. Vooral de hutten van het dorpje Minino rond kilometerpaal 4070 zijn schilderachtig. Door uitgestrekte berkenbossen, opgevrolijkt door de witte obelisk bij kilometerpaal 3932, die aangeeft dat je op weg van Beijing naar Moskou precies halverwege bent.


Dag 17     naar Nowosibirsk
Over de rivier Ob op een 700 meter lange brug, die dateert uit de begintijd van de spooraanleg naar Nowosibirsk.


Weer in Nowosibirsk


Dag 18    naar Omsk
Over de onmetelijke Barabinskaja-steppe, waar tot aan de horizon slechts gras te zien is. Tussenstop in de industriestad Omsk.


Weer in Omsk


Dag 19    naar Jekaterinaburg
In de loop van de dag rijden we door Jekaterinaburg, waar de Romanow-familie in juli 1918 de laatste dagen doorbracht, en Tjoemen, als eerste stad van Siberië gesticht in 1586.


Dag 20    naar Moskou
Jekaterinaburg naar Moskou.
De hoofdstad van het voormalige Sovjetrijk. Het oudste deel van Moskou is nog steeds rijk aan historische gebouwen. Vooral binnen de verdedigingswerken, het Kremlin, liggen veel kerken en paleizen. De metro gebruiken we voor een rondrit om de pracht en praal van de stations te bekijken. In de Sovjettijd had Moskou door de grauwheid en de weidsheid een reputatie van ongezelligheid, maar in de laatste jaren is dit sterk veranderd. In het centrum is hard gewerkt, veel kerken zijn herbouwd of gerestaureerd, open plekken in bebouwing zijn opgevuld en het ontzaglijke Manegeplein is nu wandelgebied. Er zijn veel restaurants, trollies en kiosken waar je iets te eten of te drinken kunt kopen.


Weer in Moskou





Dag 21    Moskou
Een eerste stadswandeling brengt je natuurlijk naar het fameuze Rode Plein, Krasnaja Plosjtsjad, de beroemdste plek van Moskou en de vroegere Sovjet-Unie. Het autovrije plein voor het Kremlin is in de laatste jaren sterk veranderd: een middeleeuws kerkje en een 18e-eeuwse poort zijn herbouwd en de gevel van het GOEM-warenhuis is van grauw naar beige gezandstraald. Gebleven is nog steeds het Lenin-mausoleum met het geconserveerde lichaam van de vroegere Sovjetleider. Vergeet niet om de musea te bekijken met onschatbare kunst uit vele vroegere privé verzamelingen. Het Poesjkin-museum heeft vooral 19e-eeuwse impressionisten, Tretjakow is beroemd om de oude iconen. Ook het sierlijke Nowodewitsji-klooster is een bezoek waard. Op de begraafplaats vinden we de graven van vele Russische beroemdheden, generaals, politici, schrijvers en acteurs.


Dag 22    Moskou
In het Gorki-park zie je hoe de Russen zich vermaken. Het pretpark met zijn statige fonteinen, waterorgel, draaimolen en reuzenrad stamt uit de Sovjettijd, maar is ook al gemoderniseerd met twee achtbanen. Ertegenover is een tuin met beelden van gevallen Sovjethelden. Flaneren in de vrije uurtjes kun je op de Arbat, een voetgangerspromenade met winkels, restaurants, een McDonald's en vele souvenirstalletjes. Naast T-shirts vind je veel typisch Russische zaken als iconen en houten matrjosjka-poppen. Tegenwoordig zijn hiervan ook moderne versies te koop met alle heersers van Rusland van tsaar Nikolaj II (de kleinste binnenin) tot Poetin (de buitenste). In Moskou word je zeker getroffen door het verschil tussen de in moderne kleding gestoken jongeren, waarvan de vrouwen een grote lading make-up torsen, en de oude baboesjka's in hun vale jassen en hoofddoekjes.